Наличието на чат клиент (Chat agent) е важно за нашият сайт, защото така можем много по- лесно и по- бързо да отговорим на запитване на посетител, да обработим заявка или да навигираме посетителите на сайта към правилните страници.

В това ръководство ще Ви покажем как се работи с Контролния панел на чат клиента Zendesk (Zopim) инсталиран на нашия сайт.

След правилно въведени потребителско име и парола на адрес:

https://dashboard.zopim.com     ще се отвори Контролния панел


В средата се визуализира графика за посетителите на сайта. Може се променя периода за който да се покаже графика- по часове, по дни, по седмици или по месеци. 


 

Съобщения

При получено съобщение от потребител, консултантът получава известие в таблото за управление.

 


При кликане на бутона „Обслужване на заявка” (Serve request), се активира чат с посетителя в нов прозорец.



 

Разговорът с посетителя се прекратява с бутона Х в горния десен ъгъл на прозореца. За да се използва отново таблото за управление, без да се прекратява разговора с посетителя, се използва бутона за минимизиране на прозореца.


Анализ на посетители

При избиране на ‘’Списък на посетителите‘’ (Visitors) от менюто в лявата част, получаваме информация за потребителите които разглеждат в момента сайта и в коя секция се намират.


 

 

При кликане на „История” (History) от менюто виждаме цялата история на проведените чатове с потребителите.



Консултанти

В секция „Консултанти” (Agents) можем да се добавят, махат или редактират консултантите, които работят с клиентите.


 

От менюто горе вляво до снимката на профила има възможност да се променя статуса на акаунта, който потребителите ще виждат. Възможностите са: Онлайн (Online), Отсъстващ (Away) или Невидим (Invisible). При избор на Невидим (Invisible), потребителите в сайта няма да виждат че консултанта е на линия.


Съкращения за въвеждане
В Zopim (Zendesk) има възможност консултантите да въведат съкращения на думите (shortcuts). Така при изписване на предварително зададено съкращение, потребителя може да получи цяло изречение като съобщение. По този начин  се съкращава времето за писане на отговори към потребителите.

Настройката на съкращенията е достъпна при кликане на „Съкращения за въвеждане” (Shortcuts) от менюто. При избиране на „Добавяне на съкращение” (Add shortcut) ще се отвори прозорец. В поле „съкращение” се изписва комбинацията от символи, която да предизвика появата на текст, въведен в поле „съобщение” (message)




Блокирани посетители

В секция „Блокирани посетители” (Banned) се виждат всички потребители, блокирани от консултантите.

Блокирането става или по IP адрес, като се добави IP на потребителя от бутона или при избиране на „блокиране на посетителя” (Ban visitor) от опциите при отворен чат с клиент.

Настройки

В секция „Лични настройки” (Personal) се редактират настройките на администратора. В секция профил имаме възможност да редактираме Имената видни за посетителите, имейла за достъп, изображението, което виждат посетителите както и езика на контролния панел.


От другите секции имаме възможност да сменим паролата за достъп, настройката за звукови уведомления, смяна на статуса при бездействие на консултанта, както и да активираме отчети, които се получават на имейл за избран период от време.



В секция акаунт (Account) имаме възможност да променяме настройки на акаунта към zopim, като някои от тях са достъпни само след закупуването на платен абонамент.