Near Field Communication или  NFC е безжична технология, която позволява високоскоростно прехвърляне на данни от едно устройство на друго на близки разстояния. Представлява по-модерна версия на RFID (Radio-frequency identification) стандартите, които използват радиовълни за идентификация.


Всяко NFC устройство работи в три режима:

- NFC card emulation - дава достъп на NFC устройства като смартфони да изпълняват функцията на "умни карти" като дава възможност на потребителите да изпълняват транзакции от тип плащане или да заплащат билети.

- NFC reader/writer - дава достъп на NFC устройствата да четат информация запазена на евтини NFC тагове, която се намира върху етикети или плакати

- NFC peer-to-peer - NFC устройствата имат възможност да комуникират едно с друго като си разменят информация

С появата на NFC технологията идва време, при което досадното раздаване на визитки по конференции и бизнес срещи лесно може да бъде премахното. Много често хората си раздават визитки, за да може след това да ги сложат някъде и да не могат да ги намерят, когато им трябват или просто да събират прах. В наши дни много приложения като LinkedIn, Google contacts и др. биха били перфектното място да добавите контакт като си отбележите с няколко тага в каква сфера е човека. 

Тъй като в наши дни всеки има смартфон, наличието на NFC визитка би спестило от място, както и би дало удобство на хората. Дори в момента това се разглежда и като маркетингов трик, защото все още не е разпространено.


NFC визитката представлява специален вид хартия, към която е добавен NFC чип, в който е посочена вашата лична информация, която искате да споделите с другите хора.