Много често получаваме СПАМ имейли и лесно разбираме, че те не са за нас. Понякога обаче сме твърде забързани или ежедневието е представило по-сериозни предизвикателства пред нас, че не забелязваме детайлите.


Получавайки имейл от НАП като сериозна институция изисква повишено внимание. Много често потребителите не проверяват точните адреси, от които получават писма, а всъщност това е един от начините, за да се предпазят от вируси. Напоследък в интернет върлува нова мода, да се получават писма от институцията като в тях има прикачен файл, който съдържа вирус.

 

Когато се посочи от кого е изпратено писмото, се показва точния адрес: "t.fukushima@t-delica.com", което веднага ни навежда на мисълта, че писмото най-вероятно не е от Национална агенция за приходите.


Интересно е, когато се разбере, че и техен вече валиден имейл е посочен "noreply@nap.bg".

Препоръчваме да не се изполва browser client, за да преглеждате вашите писма, а някой специализиран софтуер като Thunderbird.

 

В Thunderbird директно се показва от кого е изпратено писмото и става ясно, че това е измама

Горният случай не е единствен. За последния месец получихме няколко пъти подобни писма

Приканваме всички да проверяват внимателно от кого получават писма с цел да се избегне заразяване с вирус, който се намира в прикачения файл. Наличието на антивирусна програма би трябвало да ви помогне в борбата с разпознаване на злонамерните файлове, но ако "човек сам не се пази, няма кой да го опази". Проверявайте винаги от кого получавате вашите имейли.